Božični koncert Božji nam je rojen sin …

25.12.2010

Mešani pevski zbor Cantemus Kamnik je svojo letošnjo bogato sezono nastopov nadaljeval v soboto, 25. 12. 2010, ko je ob 18.00 uri v Frančiškanski cerkvi v Kamniku izvedel svoj že tradicionalni božični koncert, ki so ga letos poimenovali: Božji nam je rojen sin …

V tem turobnem zimskem času, ko je dneva vedno manj, ko smo vedno bolj depresivni, si želimo dobre novice, upanja, ki nam bo pomagalo premagati, preseči to zamorjenost, ki je v nas. Zato človeštvo že tisočletja v času zimskega solsticija prireja obrede, katerih namen je spodbuditi preobrat v naravi in v ljudeh, da bodo lažje preživeli ta turobni čas. Tudi kristjani so prevzeli obredje v tem času. Le kaj lahko bolje simbolizira to upanje kot dejstvo, da je bil rojen Božji sin? In kako lahko to najbolje in najlepše izrazimo? S pesmijo! Zato je v glasbeni literaturi zlahka najti pesmi, ki so primerne za to priložnost.


Foto: Damjan Hančič. Kamnican.si

MePZ Cantemus nam je tokrat s svojo zborovodkinjo in umetniškim vodjo Andrejo Martinjak ob sodelovanju organista Marka Petrušiča in solista tenorista Metoda Palčiča pripravil izbor, ki je bil razdeljen na dva dela. V prvem delu smo lahko poslušali dela avtorjev, ki so višek delovanja doživeli v predprejšnjem stoletju. Tako smo lahko slišali v Idriji rojenega zborovodjo, skladatelja in učitelja Leopolda Belarja: Glej zvezdice božje. Prav tako je bil v Idriji rojen Leopold Cvek, učitelj, skladatelj in organist, ki je napisal naslednjo izvedeno pesem: Pastirci iz spanja vstanite nocoj. Zbor je s pesmijo Glej, povsod bel sneg leži  izpod peresa sira Johna Gossa posegel v zakladnico anglikanskih cerkvenih avtorjev. Prvi del pa je zaključila pesem Božji nam je rojen sin Ivana Zupana, organista in skladatelja, ki se je rodil v Kropi.

V drugem delu smo slišali dela, ki so jih ustvarili avtorji, ki so delovali v prejšnjem stoletju oz. so naši sodobniki. Najprej je zbor ponovno posegel po anglikanskih avtorjih, saj smo slišali angleško The First Nowell v priredbi Davida Willcocksa. Ta leta 1919 rojeni dirigent, organist in skladatelj je tudi že prejel naziv sir kot nagrado za svoje delo. Nato smo slišali The Very Best Time of  Year in Christmas Lullaby, za nastanek obeh pa je odgovoren John Rutter, angleški glasbenik, skladatelj in dirigent. MePZ Cantemus je počastil spomin na kamniškega rojaka prof. Sama Vremšaka, saj je izvedel tri koroške božične pesmi v njegovi priredbi. Redni obiskovalci koncertov smo seveda takoj prepoznali značilni glas solista, našega Metoda Palčiča. Tržačan Ubald Vrabec, slovenski skladatelj, violinist in zborovodja, je spisal pesem Bila je noč, v Mariboru pa je bil rojen France Ačko, slovenski katoliški duhovnik, frančiškan, glasbenik, organist in skladatelj cerkvene glasbe, ki je spisal: Počivaj milo Detece. V Kaplišču, vasi med Črnomljem in Metliko, je bil rojen Matija Tomc, slovenski skladatelj in duhovnik, ki je kot župnik deloval v Domžalah, kjer je tudi umrl. Zbor je izvedel njegovo: Zvezde gorijo. V vasi Štjak blizu Štanjela pa je bil rojen Mirko Rener, duhovnik, profesor, cerkveni glasbenik, doktor angleškega in nemškega jezika ter književnosti, ki je avtor pesmi Božična noč.

Zbor se je po koncu uradnega dela koncerta s kora prišel priklonit in se zahvalit tistim, ki so najzaslužnejši, da so lahko izvedli ta nastop, potem pa so se odzvali na aplavz poslušalcev in zapeli še vsem dobro znano Sveto noč Franca Gruberja. Koncert so Cantemusovci naslednji dan ponovili še v baziliki Marije Pomagaj na Brezjah.

Mi pa že z nestrpnostjo čakamo, kaj nam MePZ Cantemus pripravlja v nadaljevanju sezone v novem letu 2011.