ROMANJE OD SAMOSTANA SVETEGA JAKOBA V KAMNIKU DO CERKVE SVETEGA JAKOBA V KOPRIVNI NA KOROŠKEM, KI GA LAHKO IMENUJEMO TUDI  »PO TREH DEŽELAH SLOVENSKIH«

 

 

Peš romanje bomo začeli pri Frančiškanskem samostanu Svetega Jakoba v Kamniku v prvi deželi (Kranjska). Po znanih stranskih poteh bomo šli v Mekinje, na Zdušo in v Podjelše ter se vzpeli na Brezje nad Kamnikom. Od tam bomo nadaljevali proti Gozdu nad Kamnikom ter mimo novega naselja in Brinovca prišli na Nagrotovo rido. Na Podlomu bomo zavili proti Kališu in mimo Svetega Ahaca bomo prišli na prelaz Rak. Tam bomo prespali na meji v drugo deželo (Štajersko).

 

Zjutraj bomo nadaljevali v dolino Podvolovljeka,  in šli mimo Obcirja do Svetega Antona ter dalje po dolini mimo Tomaževca in Riharja v Luče. Tam se bomo obrnili navzgor ob Savinji in mimo Pečovskega izvira in Igle (morda bo presihajoči studenec delal)  prišli do Rogovilca (znana gostilna) ter dalje v Solčavo. Tam se bomo obrnili na desno v breg in po strmi cesti se bomo povzpeli do Solčavske panoramske ceste, ki jo bomo dosegli v Podolševi. Po njej bomo šli na vzhod do Prodnika. Varianta je, da do Prodnika pridemo po jarku ob Klobaši  in nato po gozdni poti mimo Štiftarja.  Na razcepu pri Prodniku se bomo usmerili po zgornji cesti na Zgornje Sleme, ki ga bomo prekoračili in preko meje stopili v tretjo deželo (Koroško) , nato pa se spustili do cerkve svetega Jakoba v Koprivni, ki stoji na prijetnem slemenu 1062 m visoko. Če bo vreme primerno bomo občudovali razgled, ogledali si bomo tudi razstavo o življenju župnika Ivana Hojnika, ki je bil  v teh krajih zelo pomemben verski in kulturni delavec. Sledila bo sveta maša, nato pa se bomo vrnili čez hrib do Prodnika, od tam pa nazaj v Kamnik.

 

Romanje je dolgo in precej je tudi višinskih razlik. Celotna dolžina je pa 47 km  brez povratka, višinske razlike pa je tudi preko 1400 m,  zato bo celo peš romanje pridržano za utrjene in izkušene romarje. Ti bomo začeli s hojo po večerni maši v samostanu Kamnik, in do polnoči prišli na Raka, kjer bomo prespali. Zjutraj ob šestih bomo romanje nadaljevali proti Lučam. Okrog 9. ure zjutraj se lahko priključijo tisti, ki bodo do tja prispeli z avtomobili. Okrog 11. ure se nam bodo pridružili tisti,  ki bodo preromali pot od Solčave dalje. Ob 13. uri pa se bomo dobili z večino, ki se bo z avtomobili pripeljala do kmetije Prodnik, in peš nadaljevala romanje do Svetega Jakoba v Koprivni, Nato se bomo vsi vrnili do Prodnika, kamor bomo prispeli med 18 in 19 uro, nato pa se bomo razporedili po avtomobilih večine in se odpeljali do nekega lokala (kmečki turizem  ali kaj podobnega v bližini),  ter tam z kako jedjo in kozarcem pijače zaključili romanje,  (to zadnje ni obvezno, se pa spodobi).

 

Zaenkrat kaže da bomo romali v petek 29. in soboto 30 maja 2009.  Na priloženi listi so podatki o itinerarju in višinski graf, za osnovno informacijo o trasi romanja. Časi so le predvideni, kako bo šlo, bomo pa še videli. Koristno bi bilo, da se tisti, ki bomo hodili celotno romanje peš prej dobimo in pogovorimo o vsem potrebnem.

Profil poti

                                                                                                   Vido Kregar

                                                                                                   Tel 041 46 56 26